Årets AIBA-kommittémöte hölls i Manchester, England 23-24 februari. SBF:s Rikstränare Santiago Nieva rapporterar från mötet.

Manchester Uniteds klassiska hemmaarena Old Trafford stod värd för årets AIBA-kommittémöte. Arenan har även boxningsanknytning bl.a med andra mötet mellan brittiska mellanviktsstjärnorna Chris Eubank och Nigel Benn.

Den överlägset största nyheten var att AIBA-ordföranden Dr. Wu vill gå ”all in” och låta proffsen vara med på OS – redan till sommarens OS i Rio. Alla kommittéer var inte lika övertygade att göra ändringen redan nu då det innebär en del komplikationer för nationsförbunden. AIBA har redan utlyst en extrainsatt kongress den 1 juni och väntas klubba igenom förslaget som endast gäller herrarna till Rio då damernas OS-kval avgörs innan dess.

Troligtvis kommer endast proffs som är rankade topp 10 på minst en av de fyra stora organisationerna (WBA, WBC, IBF och WBO) låtas delta på sista OS-kvalet i Baku. Frågan är hur många världsrankade proffs, som potentiellt väntar på en VM-match, är intresserade att avbryta den satsningen under några månader och anpassa sig till tre ronder med tjockare handskar, invägning samma dag, flera matcher mot olika motståndare, annan lindning, mm? Och dessutom riskera att förlora på kvalet och inte ens ta sig till OS vilket förmodligen skulle sänka deras marknadsvärde rejält.

Sedan har vi ju promotorerna som troligtvis inte är så intresserade att släppa sina boxare…I vilket fall som helst skulle det rent konkret innebära att exempelvis Erik Skoglund eller Badou Jack (främst om han skulle förlora titeln innan dess) skulle kunna boxa för Sverige på OS-kvalet i Azerbajdzjan 14-26 juni, mindre än två månader innan OS. Om båda skulle visa intresse skulle vi kunna ha en högintressant OS-kvalgala på Globen ett par veckor innan. Dessvärre tror jag det är omöjligt med tanke på alla hinder.

På längre sikt innebär det åtminstone möjligheter för proffs som inte kommer någon vart i karriären, vi har ju några som hört av sig under åren. Dessa kan då få en andra chans att komma tillbaka till ”amatör”-boxningen. I Manchester gick rösterna isär ifall man ska kunna gå fram och tillbaka helt eller om det är en engångsmöjlighet, alltså att om boxaren återvänder till proffsen så är det kört för alltid inom AIBA.

Dr Wu med Anthony Joshua som potentiellt skulle kunna försvara sitt OS-guld från London 2012

AIBA:s proffssatsning APB har inte gett den önskade effekten och behöver öppnas upp för att öka marknadsvärdet. Kina gjorde nyligen ett intressant experiment med 8 matcher i Kina mellan sina APB-boxare = AIBA/”amatör” (bl.a. APB-världsmästarna Lu Bin och Zhang Jiawei) mot 8 ”vanliga” proffs, där de flesta var världsrankade inom WBC. Hälften av domarna kom från APB medan andra hälften var proffsdomare. Dock kördes matcherna under APB-regler (med lite tjockare handskar och stående räkning). APB-boxarna vann samtliga matcher och Kinesiska Boxningsförbundet (med statligt stödda boxare) vann en moralisk seger över proffslägret. I huvudmatchen besegrade APB-mästaren Lu Bin WBC:s förre mästare, nu 3:e rankad, Xiong Zhang Zhou med 3-0 (97-92, 97-93, 100-88). Detta har fått AIBA att vilja testa sina APB-mästare mot mästare från andra organisationer och få till ett samarbete med de stora proffspromotorerna.

Jämfört med förra årets möte i Lausanne var det ett mycket bättre diskussionsklimat. Det är ett öppnare AIBA än när förre Exekutivdirektören Ho Kim styrde. Jag fick bra respons på SBF:s hjärtefrågor; att låta kampsportare boxas som vanligt, att junior ska kunna boxa senior och att vänta med att ta bort huvudskydden för ungdom/junior. Jag fick även stöd för att ändra AIBA:s internationella kalender så att vi får tillbaks 1-2 mästerskap per år och inte det kaos som varit de senaste åren då till exempel herrseniorerna hade 0 mästerskap 2014 men hela 3 mästerskap 2015 och damseniorerna 0 mästerskap 2013 och 2 mästerskap 2014.

Många vill ha fler kvaltävlingar för alla mästerskap (EM och VM) då det blir en smidigare tävling, garanterar en högre kvalitet på boxarna och man slipper alltför långa maratonpass. Jag argumenterade emot förslaget då det innebär att många nationer helt kommer att missa de stora mästerskapen och dels blir det ännu dyrare för små nationsförbund att åka på en massa kvaltävlingar hela tiden. Många afrikanska länder har ju inte råd med mer än ett par tävlingar per år för alla sina landslag. Lesothos representant berättade att de bara har en tävlingsring i hela landet och att deras nästa mål är att skaffa en till ring så de kan bedriva tävlingar även i en annan del av landet. Nuvarande system för herrarna med ett öppet VM och ett slutet VM med kval (året innan OS – som fungerar som OS-kval) tycker jag är en bra mix.

Tyvärr har jag inte alltför stora förhoppningar om att få till en ändring på den kommande internationella juniorregeln som innebär att from 1 januari 2017 är man junior när man är 16-17 år (födelsedatum gäller). Alltså blir man senior dagen man fyller 18 år. Ungdom blir 14-15 (fast i Sverige måste vi vänta till 1 januari det år boxaren fyller 15). Dock kan det bli så att AIBA låter nationsförbunden ha egna regler på nationell nivå.

Nedan kommer en sammanfattning av de viktigaste diskussionspunkterna på mötet som skulle hålla sig inom ramarna för Heads Up! Programmet och AIBA:s fyra kärnvärden: hälsa, utbildning, hållbarhet och idrott.

Eventuella regeländringar tas på den Extrainsatta kongressen och på Exekutivmötet i juli. Sen ska vi komma ihåg att för att nya regler ska gälla i Sverige så måste de först godkännas av Kampsportsdelegationen.

Coaches:
• Bestämd 4 årskalender med minst 3 månader mellan varje mästerskap och inte fler än 2 mästerskap per år.
• Eliminera karantänen för kampsportare att få tävla i boxning.
• Återgå till åldersgränserna som gällde fram till 2012 (fast behåll 40-årsgränsen).
• Använda handskar där man kan knyta händerna och proffslindning med gasbinda och tejp.
• Införa ett femstjärnesystem för tränare som bl.a. domarna har.
• Specialutbildning för icke 3-stjärniga tränare att få sekondera på OS.

Technical & Rules:
• Revision av reglerna. Enklare regler som även tar hänsyn till nationell nivå från barn till senior.
• Kvaltävlingar till alla VM genom kontinentala mästerskap.
• Nationsförbunden ska få bestämma själva om proffsboxare och tränare ska få komma tillbaks till AIBA. Boxare får gå tillbaks en gång medan övriga tränare och funktionärer ska få gå fram och tillbaka.
• 2 års-regeln för att få byta nation bör ses över. Det finns dock ett starkt motstånd från flera nationer som har blivit ”uppköpta” av andra nationer.
• Ta bort General Weigh-In på internationella tävlingar man behövt kvala till (OS, Herr-VM (året innan OS), Europeiska Spelen, mfl). Det räcker att ha en ”Check-in” procedur där man kollar AIBA Medical, startböcker, pass och tävlingsdräkter. Det räcker att boxarna vägs in och läkarundersöks de dagar de ska tävla.
• Minska Field of Play så att vi får en bättre atmosfär för publiken.
• 5-stjärnesystem för alla; tränare, domare, instruktörer, tävlingar, mm.

Women´s:
• Låt damproffsen få boxa i AOB efter OS i Rio.
• Införa ”Technical School Box”, dvs en form av Diplomboxning under AIBA. Hålla Kontinentmästerskap och VM i Technical School Box för de yngre ålderskategorierna.
• Öka till fem OS-viktklasser för damerna: 51, 57, 60, 69 och 75 kg till OS i Tokyo. Ytterligare viktklasser till OS 2024.
• 3 x 3 minuter för damerna from 2017. 5 x 3 minuter i WSB.
• Förtur för damer till AIBA-kurser för tränare, domare, ITO, Supervisors, mm.
• Integrera damerna i alla kommissioner, inte bara slussa vidare dem till Womens commission.
• Få in 57 kg och 69 kg till WSB nästa säsong.
• Fem viktklasser för damerna i APB, samma som tänkta OS-klasserna.
• WSB och APB damer tävlar utan huvudskydd. Ungdom/Junior och damer fortsätter med huvudskydd i AOB.

APB:
• Starta på APB-tävlingar på Nationell nivå så fort som möjligt.
• Topp 10 rankade proffsboxare bjuds in att delta på OS-kval, APB och WSB genom Nationsförbunden.
• Starta upp APB Women inför OS i Tokyo.
• APB-boxare ska även tillåtas att boxa AOB och även möta proffs.

WSB:
• Starta upp Nationella ligor, National Series of Boxing – NSB (som redan körs på Kuba exempelvis).
• Fler kvalplatser till WSB till OS, VM och kontinentmästerskap.
• Tillåta APB-boxare boxa i WSB.
• Samarbeta med proffspromotorer.

Medical:
• Ta bort graviditetsformuläret för kvinnor på internationella tävlingar. Det är boxarnas ansvar.
• Ökad Anti-doping budget.

Athlete & Youth:
• Bestämd 4 årskalender med minst 3 månader mellan varje mästerskap.
• Kvaltävlingar till VM och kontinentmästerskap.
• Använda handskar där man kan knyta händerna och proffslindning med gasbinda och tejp.


Technical & Rules Commission framförde flera positiva förslag