En bronsmedalj på Ungdoms-OS i Nanjing, Kina gör att Agnes Alexiusson är Månadens boxare i augusti.


-Stort Grattis Agnes för din bronsmedalj på Ungdoms-OS. Var det stort att få vara där? 

-Tack, det var en jättestor upplevelse. Invigningen var det häftigaste. Det var en skön känsla att vara där. Sen hände det saker hela tiden, en massa uppträdanden, olika kulturevenemang, alla länder som var där. Man fick prova på massa saker; laga mat, göra armband, massage, mm.

-Var det några kändisar där?
-Ja, mest svenskar som jag kände igen som Jörgen Persson, Kajsa Bergkvist och Stefan Holm. På avslutningen spelade de ”Halo” och vi trodde att det var Beyoncé som var där men det var en kinesisk sångerska och vi blev lite besvikna.

-Det blev ett favoritmöte direkt i första matchen mot Jajaira Gonzalez, USA.
-Jag skulle vilja spola tillbaka tiden och boxa om den matchen, speciellt sista ronden. Jag var som avstängd, inte där, inte 100% närvarande. Just då vet jag inte vad jag skulle kunnat göra. Gå ut hårdare kanske. Jag är beroende av känsla, tajming och mina fötter. Hon bara kör. Jag vet att jag är bättre boxare men det spelar ju ingen roll när jag inte får ut det. Amerikanskan var inte lika stark som på kvalet men jag hade inte det där explosiva kände jag redan i början.

-Hur gick tankarna innan matchen?
-Jag ville inte lägga för mycket fokus på amerikanskan utan fokusera på mig själv. Jag var pigg i rond 1. Första matchen är ju alltid lite sådär. Det var bättre den här gången än på kvalet. Men jag fastnade ibland och hann inte tänka eller lösa.

-Hur var det att ladda om för bronsmatchen?
-Jag ville bara försvinna direkt efter matchen, mitt liv var över. Men efter invägningen var jag inte en sekund nervös. Jag var arg och taggad. Det kändes bättre än i första matchen men det var inte riktigt där ändå tycker jag. Jag var inte lika explosiv som jag brukar. Jag ville bara ha det gjort. Det kändes att det var stort med Ungdoms-OS. Men jag vet inte om det är därför. Annars kändes det som vanligt.

-Du fick en bra start och slog ner turkiskan efter 30 sekunder.
-Jag fick in en bra träff men hon var ur balans. Publiken reagerade i alla fall och var inne i det, det var verkligen mycket publik så det var roligt.

-Amerikanskan vann finalen stort sen.
-Ja, hon var överlägsen i finalen. Det var plågsamt att se den. Kan du inte fixa en landskamp mot Irland så jag får spöa irländskan som tog silver, haha.

-Hur var stämningen i den svenska OS-truppen?
-Det var jättebra stämning, vi hade jättekul. Det var sorgligt att säga hej då efteråt. Vi bodde i lägenheter tre och tre så vi kom ju tätt inpå varandra.

-Var du och kollade på någon annan idrott?
-Ja, jag var och kollade på handbollen. Jag har ju spelat handboll tidigare. De hade ju några skador så jag kunde nästan hoppat in, haha.

-Hur känns det att bli senior nu efter årsskiftet?
Det ska bli kul och spännande. Jag ska vila den här veckan men köra igång sen. Bygga styrka och tävla någonting. Annars så var det någon som frågade om jag ville möte Katie Taylor i en gala på Irland men man kanske ska börja med några lättare seniormatcher först.


Agnes Alexiusson på pallen i Ungdoms-OS


Guld till USA, silver till Irland och brons till Sverige


Medaljörerna poserar för fotograferna