AIBA-mötet har avverkats i Lausanne med svenskt deltagande i Coaches Commission genom Rikstränare Santiago Nieva.

Den 3-5 februari deltog undertecknad på AIBA-mötet i Lausanne, Schweiz. Nio av elva kommittéer samlades för att jobba i olika utvecklings- och strategifrågor. I tränarkommittén, Coaches Commission, blev jag vald till sekreterare. Ny ordförande i kommittén är Kubas legendariske tränare Pedro ”Piter” Roque Otano, som bla varit kubansk juniorlandslagstränare i över 30 år, Kubas Headcoach 2007-2009, Sportchef i USA 2011-2014 och numera Headcoach i Azerbaijan. Andra medlemmar i kommittén är bl.a. OS-guldmedaljören från 1988, Si-Hun Park (som slog Roy Jones i OS-historiens mest kontroversiella match), fd headcoacherna från Sovjetunionen, Konstantin Koptsev och Yuriy Tskhay och Ukrainas ”Senior coach/planeringsansvarig” Valentyn Ostyanov.

På agendan stod flera viktiga punkter, bl.a hur man ska förbättra nivån på tränarna via 1-2-3 stjärniga kurser och APB/WSB-kurser, tydlig strategi för att stärka damboxningen, förstärka AOB boxningen, få igång AIBA-akademin i Kazakstan och AIBA Scholarship Program, mm. Mycket handlade om WSB/APB och OS-nivå och det märks på AIBA-reglerna som inte alltid tar hänsyn till de olika förutsättningarna som finns i AIBA:s 196 medlemsnationer. Vi fick framföra förslag för regeländringar till det gemensamma kommittémötet. Jag framförde bl.a. två förslag som jag anser är viktiga för den svenska boxningsrörelsen.
1. Att även flickor får tävla i seniorklass från det år de fyller 18 så att vi får samma regler för killar och tjejer.
2. Att ta bort karantäntiden (1-2 år) för de som kommer från andra kampsporter.

Det kändes som att båda förslagen fick ett bra bemötande men det kan ta tid innan de eventuellt går igenom då AIBA redan uppdaterat reglerna den 1 februari, några dagar innan mötet.
Vi föreslog även att lätta upp en del regler som att slopa tidskraven för när en tränare får gå en AIBA-tränarkurs (minst två år idag). Alla regelförslag måste dock godkännas av AIBA:s exekutivkommitté.
Jag kom även med i AIBA:s Instruktörspool och ska gå Instructor´s Workshop på AIBA-akademin innan jag får hålla AIBA-kurser.

En del andra nyheter:

APB: Säsong 1 avslutas nästa vecka med sista titelmatchen i 56 kg i Paris. Nio mästare är korade; Ryssland 3 st, Turkiet 2 st och Tyskland, Kina, Iran och Kazakstan en mästare var. Preliminärt ska säsong två starta i mars/april. Eftersom APB-boxarna inte får delta i AOB/WSB-tävlingar (förutom OS-kval) har det varit svårt att få med alla de bästa nationerna (Kuba, Storbritannien bl.a.) men problemet är svårlöst då APB inte vill riskera att boxaren skadar sig i en annan tävling.

WSB: På förslag är att från och med nästa säsong ska damerna in i 51 och 60 kg. Efter 2016 ska WSB inte vara OS-kvalificerande vilket fick många nationsförbund att inte vilja fortsätta eftersom deras medverkan finansieras just på grund av att det är OS-kval. Det diskuteras om att tillåta proffs helt fritt för att öka intresset men det finns även ett starkt motstånd mot denna tanke. Lagen ska bli regionslag igen så samma nation kan delta med flera lag.

AOB: World Cup kommer tillbaka som en nationstävling vart fjärde år där man tävlar i (herr)landskamper med kontinentkval fram till ett slutspel för 16 lag (tänk fotbolls-VM). WC kommer att starta efter OS och kvalen kommer att pågå i 2 år och slutspelet för 16 lag avgörs på 1,5 månad under 2018. Det är stora planer och frågan är hur alla förbunden ska mäkta med så mycket tävlingar samtidigt. Troligtvis försvinner huvudskydden på alla nivåer from 2018.


AIBA-ordförande Wu hälsade på under Coaches Commission-mötet.

Ett framtida World Cup-slutspel för 16 lag kan komma att se ut så här.