Rikstränare Santiago Nieva redogör för uttagningarna till OS-kvalen.

Det har varit en hel del skriverier i olika medier senaste veckan om OS-kvaluttagningarna och om rätt lag åker, osv. Vissa menar på att det finns en dold agenda, att SBF har sina favoritboxare som ska med till varje pris, osv. Kritiken har varit väldigt vinklad och i många fall med väldigt liten kunskap i ämnet.

Det är inte konstigare än att de bästa ska åka. Nu är det så att vi har en konkurrenssituation i flera viktklasser på damsidan och någon på herrsidan. Det är ju fantastiskt att vi har flera internationellt gångbara boxare i samma viktklass som kämpar om en OS-plats. Detta är dock inget nytt för Sverige inför mästerskap eller OS-kval. Inför de senaste OS-turneringarna har det varit strid om vem som ska få OS-kvala, tex Jenny Hardingz-Shipra Engelke, Babacar Kamara-Kennedy Katende, Badou Jack-Babacar Kamara, Akil Adnan-Yasser Abdou Iriba, mfl.

En del menar på att man ska ha uttagningsmatcher mellan boxarna som ska avgöra vem som ska åka. Detta är inte heller nytt och många minns fortfarande klassiska uttagningsmatcher mellan Roger Andersson-Anders ”Lillen” Eklund, Stefan Sjöstrand-Shadrach Odhiambo, Peter Claesson-Roger Pettersson, mfl.

Det finns flera länder som har interna OS-kval uttagningar så det är inget konstigt med det systemet. Dock har de flesta länder inte direkta uttagningar utan Headcoachen tar ut det laget han/hon tror på. I Sverige beslöt vi för flera år sedan att inte ha uttagningar utan hellre titta på en helhetsbedömning över vem som ska bli uttagen. Ett enstaka domslut eller ett ”feldomslut”, ska inte avgöra vem som ska åka utan den som bedöms ha störst chans att prestera på mästerskapet/kvalet ska naturligtvis åka. Det är Headcoachens jobb att ta ut rätt lag.

Det är inte hugget i sten att vi inte ska ha uttagningsmatcher i all framtid. Det är klart att det skulle vara spännande för svensk boxning med ett par OS-kvalgalor eller likande (fast SOK skulle nog skarpt ogilla idén). Dock får vi inse faktum att vi inte kommer att fylla Globen.

OS-kvaluttagningarna för damerna gäller för första kvalet. Om den uttagne inte kvalar görs en ny helhetsbedömning om denne ska få en chans till eller om vi ska byta boxare till VM i Astana som är sista OS-kvalet för damerna. Loppet är alltså inte kört än men självklart gäller fortfarande att prestera på tillräckligt hög nivå för att motivera en ändring i laget.

Herrarna
Europakvalet i Istanbul i april är första OS-kvalet för herrarna. Laget dit tas ut efter Strandjaturneringen 22-28 februari. Laget till sista OS-kvalet i Azerbaijan 7-19 juni tas ut efter SM i Malmö 13-15 maj. SM är obligatoriskt för de som ska OS-kvala.

SOK
Vi måste även komma ihåg att det är SOK som tar ut OS-truppen. Även om våra boxare klarar de internationella kvalen är det SOK som har sista ordet. På damsidan gäller att den som kvalar kommer att komma med. För herrarna gäller att den som kvalar i Europakvalet är klar medan för sista världskvalet gäller topp 2 placering. Undantag kan göras om boxaren har upprepade internationella medaljplaceringar sedan tidigare. Det finns alltså en möjlighet att en herrboxare klarar det internationella kvalet men blir nekad deltagande av SOK.

Läs SBF:s uttagningskriterier nedan.

Uttagningskriterier – SBF:s grunder för uttagningar av boxare till mästerskap (EM, VM & OS-kval)

Den boxare som ska delta i mästerskap är den boxare SBF:s sportsliga ledning anser vara bäst lämpad att prestera på det aktuella mästerskapet. Bedömningen görs på en helhetsbild av boxaren och dennes prestationer.

I bedömningen tittar vi främst på mästerskapsmeriter, prestationer i internationella turneringar eller turneringar där flera deltagare håller motsvarande klass och matcher där motståndet håller hög internationell klass. Nationella matcher och inbördes möten är av mindre betydelse än internationella matcher av hög nivå.

I bedömningen tas också hänsyn till övriga faktorer som t.ex. utvecklingskurva, fysisk status, skadebenägenhet, förmåga att hålla vikten, möjligheter till förberedelser, etc. Boxaren ska även fungera inom laget.

För att bli aktuell krävs det att man i hög utsträckning deltar i de aktiviteter som SBF/landslaget planerar fram till mästerskapen.

Headcoachen och SBF ska verka för att det finns tillräckligt med tillfällen för de boxare som anses aktuella att visa SBF att de ska vara med på mästerskapet.

Santiago Nieva, Rikstränare