Att få samlas på detta sätt för att i demokratisk anda diskutera och besluta om vår gemensamma väg framåt är en energiboost som ger utvecklingskraft och framtidstro. Vi brukar hinna umgås och prata med många, även om vårt gemensamma fokus ligger på att komma till beslut och peka ut riktningen för idrottsrörelsen. Det vi tar för självklart i vår rörelse är för andra, i andra organisationer och i andra länder bara något de kan drömma om.

Vi har ynnesten att sätta våra egna mål och sedan med innovation, kunskap och engagemang driva idrottsrörelsen mot de målen. Vi kommer inte vara överens om alla detaljer. Vi kommer lyfta olika perspektiv och ge oss tid för att lyssna på varandra. I slutändan vet vi att när röstning utförts och beslut tagits har vi en väg att följa – och vi vet att när vi gör det tillsammans är idrottsrörelsen en enormt stark kraft.

Några områden som kommer få fokus på stämmorna är de två strategierna Svensk idrott 2035 och SISU Idrottsutbildarna 2035. Dessa långsiktiga strategier för idrottsrörelsen, ett nytt bestraffningsreglemente för att ta ytterligare ansvar för en trygg idrott och översyn av det ekonomiska stödsystemet är tre stora strategiska arbeten som krävt stort engagemang från styrelse, medarbetare och medlemsförbund. Det har genomförts en mängd mötesplatser och vi har fått bra stöd av digitala verktyg för arbete i respektive förbund. Jag ser fram emot de diskussioner och samtal som helgens stämmor kommer att erbjuda men mest av allt vill jag tillsammans otåligt fortsätta driva och utveckla idrottsrörelsen mot visionen, att bli världens bästa. Vi behövs, nu mer än någonsin.

När vi samlas för att ta nästa steg i vårt gemensamma utvecklingsarbete hoppas jag att vindarna växlat till ljumma och vårsolen värmer oss i en just nu kylig värld. Det är en orolig och ombytlig tid där det finns samhällstendenser som – att fakta ibland inte verkar vara så viktigt, där ord som lovats inte hålls och där tidigare vänskaper och gemensamma prioriteringar inte längre verkar gälla. Där det som verkar viktigast är att vara sig själv närmast och där brist på empati och medmänsklighet ibland till och med leder till utnyttjande av ungdomar i våldsdåd och kriminalitet.

Idrottsrörelsen finns i landets alla kommuner och är större än någon annan fritidsaktivitet för barn och unga. Med ett pågående hockey-VM på hemmaplan känner vi igen kraften när elitidrotten samlar Sverige och får oss att heja, hoppas, förtvivla och jubla tillsammans. Kombinationen av ett starkt egenvärde och en stor samhällsnytta gör idrottsrörelsen till en betydande del av ett samhälle och som håller ihop Sverige.

Förutom förberedelser för Riksidrottsmötet är vi i full planering av valarbetet inför riksdagsval, regionval och kommunval under 2026. Men jag ber att få återkomma med mer specifik information om vad och hur vi tänker oss det – och vilka frågor som ligger överst på agendan för politiken att lösa för att vi ska kunna fortsätta utveckla idrottsrörelsen och bidra till ett ännu starkare Sverige.