– Engagerade ledare är en förutsättning för att föreningsidrotten i Sverige ska fungera. Det är idrottsrörelsens över hundratusentals ledare som möter barn, unga, vuxna och äldre. Dag efter dag, vecka efter vecka och år efter år. De ideella arbetsinsatserna är helt centrala, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
I 2024 års befolkningsundersökning svarade omkring 52 procent av respondenterna att de har arbetat ideellt någon gång under de senaste tolv månaderna. Andelen av befolkningen som arbetar ideellt inom idrottsrörelsen uppgick till 18 procent. 2019, när den förra undersökningen genomfördes, var den siffran 16 procent. Sedan mätningarna startade för över 30 år sedan har andelen varit stabil.
– Jag ser detta som ett styrkebesked för idrottsrörelsen. Vi ska komma ihåg att vi har haft en pandemi efter 2019. Det som här summeras till en ökning med två procent har varit en ansträngande resa. Förbund och föreningar har arbetat intensivt för att så många som möjligt ska känna sig välkomna tillbaka till sitt uppdrag och att nya ledare och tränare får möjligheten att upptäcka hur meningsfullt det är att engagera sig, säger Anna Iwarsson.
Sedan 1992 har forskare vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola genomfört befolkningsundersökningar för att följa utvecklingen av ideellt arbete. En första delrapport från den sjunde befolkningsundersökningen har nyligen släppts. Utöver idrottsrörelsens stabilitet vad gäller ideellt arbete framkommer bland annat att idrottsrörelsen har ett högre deltagande i landsbygder jämfört med andra organisationstyper.
Sett till alla organisationstyper är andel i den yngsta åldersgruppen (16-24 år) som arbetar ideellt cirka 50 procent, även det en siffra som är stabil över tid.
– Jag möter med jämna mellanrum en föreställning om att unga inte vill engagera sig ideellt. Men återigen har befolkningsundersökningen visat att så inte är fallet. Låt oss slå hål på den myten. Unga både vill och kan göra viktiga insatser inom idrottsrörelsen. De är en kraft om vi ger dem möjligheten, säger Anna Iwarsson.
Om befolkningsundersökningen
Forskare vid Centrum för civilsamhällesforskning vid Marie Cederschiöld högskola har sedan 1992 genomfört befolkningsundersökningar för att följa utvecklingen av ideellt arbete och andra former av engagemang. Den sjunde undersökningen genomfördes 2024. I den första delrapporten (Många bidrar, få orkar bära: Ideellt arbete i Sverige 1992–2024) är fokus på ideellt arbete. Bland annat analyseras omfattningen av och förändringarna i ideellt arbete sedan tidigt 1990-tal och undersöker faktorer som kan förklara varför medborgare engagerar sig ideellt.