Det blev en fantastisk boxningsdag på Djurgårdens IF:s boxningsklubb när Sverige besegrade Finland i Ungdomslandskampen lördag den 25 maj. Landslagstränare Lars Myrberg rapporterar från kampen.

Finländarna var som alltid hårda motståndare och sporrade det svenska laget till absolut landslagsklass.

Jag riktar ett stort till klubbtränarna på plats. Tack vare er närvaro i och kring tävlingsringen fick vi en optimal uppladdning och tändning hos våra boxare. Tack också till Samtliga boxare, ni visade äkta fighterhjärtan. Jag var uppriktigt rörd efteråt för den energi och vilja ni visade. Det var sann landslagsklass. Ett varmt tack också till de DIF-medlemmar som deltog i arrangemanget. Utan er hjälp hade vi inte haft denna suveräna tävling. Nu fick SBF bjuda Finlands lag på ett genuint och förbrödrande arrangemang. Efter defilering och nationalsånger, snyggt orkestrerade av ”Rallar-Roffe” Ringnér, var atmosfären tät i den välfyllda lokalen och matcherna kunde starta.

 

48 kg  Paolo Magui, SWE vs. Kalle Virtanen, FIN 2-1

Paolo stod över defileringen och fokuserade på sin uppladdning inför match. Jönköpings stolthet slog an tonen för resten av svenskmatcherna. Genom energifyll och viljestark boxning, med fotarbete och snabba slag som främsta vapen, vinner Paolo en meriterande och välförtjänt seger mot starke Kalle Virtanen.


50 kg  Sarwar Selar, SWE vs. Khamzat Yakhiev, FIN 2-1

Sarwars styrka var ibland nära att överskugga hans fina potential som boxare. Men Sarwar kontrollerar sin styrka och fightervilja och visar prov på tekniskt och taktiskt kunnande. Det blir för mycket för finske Yakhiev. Skickligt agerande av Sarwar gör att vi i sekondhörnan känner oss lugna trots en jämn och spännande fight.


52 kg  Arslan Khatajev, FIN vs. Felix Weilid, SWE 2-1

Felix gör en helgjuten insats och ger allt i sin match mot Arslan Khatajev. Han får inte riktigt ordning på sin timing och får ibland svårt att utföra attacker som innehåller slagserier. (Det kan förebyggas genom att öva upp en förberedande högerjabb.). En hel del ”oberoende” åskådare tyckte Felix skulle fått segern. Det var dock en jämn match och domslutet är inget att fundera över. Felix är mycket lovande och matchen är ytterligare en erfarenhet att lägga i kunskapsbagen.


54 kg  Hassan Tanoukhi, SWE vs. Danil Golubov, FIN 3-0

Finske Golubovs slag var hårda som stekpannor. Hassan boxar med snabba in-ut-attacker vilket leder till att finländaren slår stora hål i luften. Hassans boxning är både taktisk, kraftfull och vägvinnande. Det blir en fysisk och krävande match där Hassans taktiska disciplin firar triumfer. Därför blir domslutet enigt.


60 kg  Adam Chartoi, SWE vs. Santeri Tuomela, FIN 3-0

Adam excellererade i höger-vänster-attacker som fick finländaren konfunderad men aldrig uppgiven. Adams precision och timing var dagens höjdpunkt, och då fanns det ändå en hel del höjdpunkter att jämföra med. Adams boxning var hela tiden väl avvägd. Avståndsbedömning och kraftfylld boxning förenades i en kombination av ideliga hårda och poänggivande träffar.


63 kg  Santeri Laine, FIN vs. Muhammed Kuci, SWE 2-1

Muhammed behövde två ronder för att få ordning på sin boxning. Han får en varning som kostar honom segern. Finländaren kunde i sin tur mycket väl blivit varnad, men, som vi alla vet, boxning är inte alltid 100-procentigt rättvis. Matchen blir oren och Muhammed får inte ut sin fulla kapacitet. I sista ronden  får Muhammed dock ordning på sin boxning och kör över motståndaren, men tappar i en jämn och svårdömd match.


66 kg  Jean Degni, FIN vs. Daniel Samrell, SWE 3-0

Daniel presterar en rungande kämpainsats. Finske Degni har dock räckvidden på sin sida. Daniel jobbar offensivt och försöker rulla in höger- och vänsterkontringar. Det blir en svår uppgift mot en finländare som visar timing och precision med sina långa slag. Efter två ronder är det fortfarande skapligt jämnt, men Daniel lyckas inte komma ikapp i den tredje. I stället blir det Jean Degni som tar över och blir senare utnämnd till bäste finske boxare.


70 kg  Mariusz Gnas, SWE vs. Henry Hosio, FIN 2-1

Inför dagens sista match leder Sverige med 4-3. Mariusz gör ingen besviken. Trots att han blir hårt pressad av en fysiskt och tekniskt svår motståndare – dessutom högerboxare – slår Mariusz in perfekta högerkontringar och högerattacker. Hosio håller ständigt press på Mariusz men får ytterst sällan in några träffar. Mariusz står för galans fighter-prestation genom att besegra den erfarne och svårslagne finländaren och Sverige vinner därmed landskampen med 5-3.

U17-landskamp Herrar: Sverige – Finland

Plats: DIF:s boxningsklubb, Stockholm

Datum: 25 maj 2013

Lagledare/coach: Lars Myrberg

Coach: Tonton Semakala  (dessutom deltog klubbtränare på egen bekostnad)

Resultat: 5-3

48 kg  Paolo Magui, SWE vs. Kalle Virtanen, FIN 2-1

50 kg  Sarwar Selar, SWE vs. Khamzat Yakhiev, FIN 2-1

52 kg  Arslan Khatajev, FIN vs. Felix Weilid, SWE 2-1

54 kg  Hassan Tanoukhi, SWE vs. Danil Golubov, FIN 3-0

60 kg  Adam Chartoi, SWE vs. Santeri Tuomela, FIN 3-0

63 kg  Santeri Laine, FIN vs. Muhammed Kuci, SWE 2-1

66 kg  Jean Degni, FIN vs. Daniel Samrell, SWE 3-0

70 kg  Mariusz Gnas, SWE vs. Henry Hosio, FIN 2-1

 

/Lars Myrberg