Parallellt med EM i Minsk höll AIBA den första 3-stjärniga tränarkursen. Det är krav från AIBA att de som tidigare fått sig tilldelade två eller tre tränarstjärnor ”på gamla meriter” måste uppdatera sig under 2013.

61 tränare från 25 länder deltog och från Sverige deltog Klas Sandberg och undertecknad. Kursen hölls mellan kl. 08.30-13.00 varje dag innan boxningspassen och höll på i sex dagar. På vilodagen hade vi en heldag.

C-K Wu invigningstalade på kursen

 

Det var både teoretiska föreläsningar och praktiska pass. Instruktörer för kursen var Valentyn Ostyanov (Ukraina), Zofer Khustyaynov (Ryssland), Tibor Hlavacka (Slovakien), Adam Kuzior (Polen) och Robert McCracken (Storbrittanien). Även Team GB:s läkare och nutritionist höll uppskattade föreläsningar.

Santiago blir officiellt trestjärnig tränare

Vi hade två skriftliga inlämningsuppgifter, två praktiska utvärderingar och slutligen ett skriftligt prov på 50 ”multiple choice”-frågor för att klara kursen. Man skulle klara minst 65 poäng av 100 för att klara kursen och även om vi aldrig fick de exakta poängen fick vi inofficiellt veta att vi hamnade någonstans i toppen.

Klas visar en övning med EM- och VM-2:an Mario Sivolija

 

Fler kurser är på gång och förhoppningsvis kan de hållas i samband med mästerskap så att fler tränare får möjlighet att skaffa de nödvändiga tränarstjärnorna för framtida internationella mästerskap och turneringar.

 

/Santiago Nieva, Rikstränare