28 juli-1 augusti hölls det årliga sommarlägret på Bosön där Sveriges bästa boxare samlades för träningsläger. Herrarnas EM-lag samlades redan två dagar innan som förberedelse inför stundande EM i Samokov, Bulgarien.

47 boxare och 11 tränare deltog på lägret som innehöll en hel del boxningsträning men även SOK:s fystester genomfördes och varje boxare kommer att få en egen fysprofil. Ungdomarna som inte hade erfarenhet av skivstångsträning genomförde Ungdomsfysprofilen, en enklare variant där bl.a maxstyrketesterna knäböj och frivändning inte ingår.

På torsdagen blev det boxningsföreläsning av undertecknad och biofilm, The Gabby Douglas Story, en oerhört inspirerande film om Gabrielle Douglas som vann OS-guld i gymnastik i London 2012. Se trailer för filmen här.

SBF:s mentale coach PO Lindvall höll uppskattade föreläsningar för både boxare och tränare och landslagets fysio Oskar Skatt och RF:s sjukgymnaster såg till att boxarna fick snabb behandling varje dag.

 


Clarence Goyeram fick internationell sparring i form av Litauens Deividas Kliucakas

Efter en vår full med turneringar, läger och mästerskap för herrseniorerna valde valde vi denna gång att förbereda oss på hemmaplan inför EM. Den som var i störst behov av sparring var Gabriel Richards och trots försök i halva Europa så lyckades vi inte få hit sparring till Gabriel. Därför beslöt vi att skicka Gabriel till Assisi, Italien med sin klubbtränare Peter Kärrlander.

Leon Chartoi hade möjlighet att förbereda sig på träningsläger i Vitryssland genom sin klubbtränare Viktor Shynul och då vi fick ett par återbud till Bosön var det bättre för Leon att åka till Vitryssland och få bra sparring inför EM.

Utgångspunkten är alltid att vi är ett lag men vi måste också se på individen och kunna erbjuda bästa möjliga förberedelse. Leon kom tillbaks sista dagen på lägret och deltog på den sista matchsparringen. Bashir och Clarence genomförde tre matchsparringar under lägret; tisdag, torsdag och lördag.

Litauen skickade deras tvåa i 64 kg (efter OS-bronsmedaljören Evaldas Petrauskas), Deividas Kliucakas, ett litet krutpaket som gav Clarence och Bashir bra sparring. Dessutom var Deividas en mycket trevlig bekantskap som inte hade några problem att trivas med sina svenska boxarkompisar.

Förutom herrseniorerna åker damjuniorerna snart till UEM/JEM i Keszthely, Ungern 15-23 augusti och herrungdomarna åker till UVM i Sankt Petersburg, Ryssland 2-13 september.

Slutligen ett stort tack till alla boxare och ledare som ser till att sommarlägret blir en höjdpunkt på sommaren för svensk boxning.

 


Damseniorerna genomförde matchsparring på fredagen


Snabbhetsdrillar för herrseniorerna


Uppgiftssparring för herrseniorerna


2 x 150 meter för Helena Envall på fystesterna


Damernas U19/U17 siktar på medaljer på kommande UEM/JEM i Ungern


P-O Lindvall höll en workshop för boxningstränare – Coaching i praktiken 


Några av alla tränare som deltog på sommarlägret. 

 

Bilder: Atchara Fajersson och Santiago Nieva