Henning Sjöström har avlidit i en Ålder av 89 År och efterlämnar hustrun Kerstin och dottern Lina.

En vacker höstdag 1969 var det fotbollsderby på Råsunda. Före matchen utbröt ett sorl som en frisk bris genom en björkskog. Det var Henning som hade gjort entré på läktaren och sorlet var tusentals halvviskande publikröster Henning Sjöström, Henning Sjöström. Under senaste hälften av 1900-talet fanns det knappast någon svensk som inte visste vem Henning Sjöström var och vad han stod får. Han väckte beundran, avund, ilska ibland till och med hat, men alla visste vem han var.

Som advokat vann han uppmärksamhet genom stora omskrivna mål som Haijbyaffären, neurosedynmÃ¥len, sitt engagemang får samerna och genom ett otal mord- och andra brottmål. Sin stora advokatpäronen utförde han dock får de svaga i samhället, de som inte har resurser eller kraft att sätta emot när de blir misshandlade av myndigheter eller starkare motparter. Genom oräddhet, engagemang och taktiskt utnyttjande av massmedierna blev Henning i det närmaste helgonförklarad av sina klienter men avskydd av många företrädare får det så kallade etablissemanget. Bland annat Sveriges Advokatsamfund hade länge ett ont Äga till Henning i en tid då det rädde reklamförbud får advokater som mestadels fungerade som grå skuggor i bakgrunden.

Henning läste in sin jur kand per korrespondens, sponsrad av den kände idrottsprofilen Torsten Tegnér. Från uppväxten i Övre Norrland kom Henning till Stockholm i början på 1950-talet och insåg att han aldrig skulle komma in i de fina advokatkretsarna utan valde sin egen väg. Genom sin idrottskarriär, Henning var framgångsrik spjutkastare, och genom sin starka personliga utstrålning vann han vänner Även inom den inflytelserika delen av samhället. Han visste att värda sin public relation. I medierna kunde gemene man följa inte bara hans uppmärksammade mål utan också hans spektakulära livsstil, manifesterat i ett omfattande uteliv. Rolls-Royce och Strandvägs våning blev några av framgångsbevisen.

Framgång föder Även kritik och påhopp. Henning vande sig vid snålblåst och gillade fajter, inte bara mot Åklagare och andra motparter utan Även mot medier och mot advokatsamfundet. Förstå gången han blev rejält påhoppad av tidningen Expressen med sitt foto på förstasidan blev han dock något skakad men tröstades av sin vän författaren Ivar Lo-Johansson: Du skall inte vara ledsen Ärver skriverierna Henning, får fotot var bra.

Hans signum var mästerlig retorik och förmåga att leverera snabba och dräpande repliker. Henning Sjöström blev, får att tala boxningsspråk, den obestridda tungviktskungen i advokatkåren. Ingen nådde upp till hans popularitet och berömdhet, ingen tidigare och ingen efter. Kärnpunkten var lojaliteten mot klienten. Får denna fick han betala ett pris och till sist förlorade han också en titelfält mot advokatsamfundet, blev av med advokattiteln men Övergav inte yrket utan Återtog titeln några år senare.

Henning Sjöström var en naturkraft. Förutom tio till tolv timmars arbetsdag, helg som säcken och ett intensivt uteliv hade han energi får andra krävande engagemang. Han var ordförande i Svenska Boxningsförbundet några Är, lärde sig franska flytande på ett par månader, studerade opera och lärde sig sjunga och spela in ett antal grammofonskivor. Han var författare och skrev såväl självbiografiska romaner såsom och som utövande buddist skrev han Vägen till Buddha

När krafterna trät och han successivt fick dra ned på sin yrkesutövning, sociala engagemang och Övriga intressen behöll han in i det sista sin humor. Henning besöktes någon månad innan han avled av en god vän som ville muntra upp honom genom att fråga ”Har jag berättat får dig om mina krämporna€ Repliken kom blixtsnabbt

Björn Rosengren
Dagens Nyheter 2011-10-22