Förbundstränare John Brikell lämnar rapport turneringen Ceintures de Montana i Paris.

Då det inte fanns plats för oss på årets Felix Stamm-turnering i Polen letade vi efter ersättningsaktiviteter och Anna fick nys om denna turnering via kontakter i Frankrike. Nu visade det sig att det skulle bli ett mycket lyckat beslut att åka hit då startfältet var minst lika bra om inte något bättre än det i Polen. I varje damviktklass fanns det mästerskapsmedaljörer från såväl Europa som Amerika. Vi åkte med 4 tjejer, hade 3 i Final och fick till slut med oss 1 guld som lika gärna kunde varit 2, mer om detta nedan. Tävlingarna hölls i Argentueil i norra Paris och samtliga internationella deltagare bodde några mil därifrån i en vacker by utanför stan för att bussas in till matcherna. Vädret och omgivningarna var mycket fina och maten och boendet höll bra klass. Matcherna hölls under de två första dagarna i två ringar och skulle starta 20.30. Första dagen blev det dock problem med läkare som inte dök upp varför allt försenades 2 timmar vilket bland annat gjorde att Anna fick boxas 02.30! Förutom detta missöde var allt väl arrangerat och vi togs mycket väl om hand av en väldigt trevlig arrangör som stod för både mat och boende. Vinnaren i Varje klass tilldelades ett mycket fint mästarbälte.

Bedömingen gjordes med dator och 3 domare vilket funkade bra. Bedömningen var oftast schysst, men lite ojämn, ibland kunde de tryckas mycket och för kroppsslag och ibland snålt och bara för rak bakre mot huvudet vilket gjorde att man kanske missbedömde poängläget i en del matcher. Dator med tredomarsystem är dock en intressant lösning.

Turneringen var bara öppen i 4 viktklasser på damsidan 51, 54, 60 och 75 medan det var en full herrturnering. Herrturneringen höll något lägre standard, precis strax under de bästa i Europa, men är ett intressant alternativ för ett utvecklingslag att delta i nästa år, särskilt som arrangören gärna hjälpte till att fixa extra matcher mellan boxare som åkt ut.

Med på turneringen hade vi Andreas Berglund som fysioterapeut från Svenska fysakademien. Andreas gör ett bra och uppskattat jobb och är även ett positivt socialt inslag i laget.

Kort summering av tjejernas insatser:

51 kg Jenny Hardingz inledde med en trygg arbetsinsats i första matchen för att verkligen boxa bra i finalen mot Franska storstjärnan Sarah Ouhramoune (VM-guld 48kg 2008) där de 2 första ronderna var jämna, men Jenny tycktes dra ifrån allt mer i tredje och fjärde. Nu blev det en snopen förlust med 1 poäng. Poängen meddelades under rondpauserna och det var ett ner inför sista som vi kände att Jenny vann klart. Bra prestation mot toppmotstånd.

54 kg Linnea ”turbo” Strandell gick ut stenhårt i första matchen och chockade sin Kanadensiska motståndare som aldrig kom in i matchen. I fjärde gav Linnea henne en räkning och var nära att avgöra i förtid. Finalen gick mot Delphine Mancini inleddes även den i högt tempo, men med en mer välavvägd attack från Linneas sida. Mancini är en rutinerad och välskolad kontraboxare som efter två helt jämna ronder fick en liten ledning som hon kunde behålla. Linnea visar dock att hon har en uppåtgående utveckling och kan mäta sig med Europaeliten! Bara att jobba vidare.

60 kg Helena Falk. Kraftpaketet Falk dominerade första matchen med kontrollerade explosiva attacker och sparade lite på krutet i slutet för inför mötet med brassen Taynna Santos Cardoso som besegrade henne på VM. Helena inledde den matchen med att svara upp slag för slag på den explosiva brassens snabba attacker och publiken bjöds på en fight av absolut världsklass. Efter två jämna ronder mattades brassen och i sista tar Helenas bättre fysik och vinnarskalle ut sin rätt. Knapp men klar vinst och mycket lättnad och glädje. I finalen försökte den rutinerade kanadensiskan att kontra ut Helena och ville inte ha in Helena på halvdistans. Helena jobbade dock metodiskt in på henne och kan även i denna match säkra vinsten i sista ronden. Grymt Jobb och ett skönt guld.

75 kg Anna Laurell. Denna klass gjordes till en round robin då det var tre deltagare. Anna inledde mot starka holländskan Nouchka Fontijn som alltid attackerar våldsamt och explosivt och passar Anna väldigt illa med sin långa räckvidd. Nu valda Anna att möta henne med sin egen medicin och hade Holländskan illa ute ett par gånger men fullföljde inte riktigt. Vi fick inte veta poängen under denna match som var oviss hela vägen men där Holländskan utropades som vinnare. När vi två dagar senare fick tillbaka startboken stod dock Anna som vinnare och ingen verkade veta vad resultatet var, även om det troligaste är att de bara skrivit fel i boken. Så kan det kanske bli när matcher hålls vid 02.30. Andra matchen mot dubbla världsmästaren i 70 kg Ariane Fortin, CAN, blev en välboxad historia som Fortin inledde bäst men som Anna tog över mer och mer för varje rond och träffade fint med tunga raka höger och lång vänsterkrok. Vinsten gick denna gång till Fortin, men nästa går till Anna.

 

/John Brikell, förbundstränare

 

Resultat Ceintures de Montana, Paris den 7-9 april:
60 kg Helena Falk, SWE – Priscilla Marques, FRA 10-3

75 kg Nouchka Fontun, NED – Anna Laurell, SWE

 

8/4 (semifinal)

51 kg Jenny Hardingz, SWE – Lydia Boussadia, FRA 7-4

54 kg Linnéa Strandell, SWE – Veronika Laourche, FRA 4-1

60 kg Helena Falk, SWE – Tayana Santos Cardoso, BRA 14-13

75 kg Ariane Fortin CAN – Anna Laurell, SWE 17-10

 

9/4 (Final)

51 kg Sarah Ouarahmoune, FRA – Jenny Hardingz, SWE 10-9

54 kg Delphine Mancini, FRA – Linnéa Strandell, SWE 12-7

60 kg Helena Falk, SWE – Melissa Guilemette CAN 11-8

 

Laget i Frankrike:

51 kg Jenny Hardingz, IF Linnéa
54 kg Linnéa Strandell, Djurgårdens IF
60 kg Helena Falk, BK Örnen
75 kg Anna Laurell, IF Linnéa

Förbundstränare: John Brikell
Fysio: Andreas Berglund