– Idrottsrörelsen tar redan idag ett stort ansvar för att motverka den brottslighet som är relaterad till idrotten. Hot, våld och trakasserier kommer aldrig att accepteras. Inte heller matchfixning eller om någon skulle försöka lura till sig statligt stöd. Det är positivt att vi nu får ökade resurser för att göra mer för att sätta stopp för den brottsligheten som hotar idrottsrörelsen, säger Anna Iwarsson ordförande för Riksidrottsförbundet.

Det handlar om oro och otrygghet i samband med vissa idrottsevenemang, uppgjorda matcher samt hot, våld och trakasserier. Med drygt 3 miljoner medlemmar och 19 000 idrottsföreningar är idrottsrörelsen en stor och viktig del av det svenska samhället. Då det förekommer bidragsfusk inom andra delar av samhället är det viktigt att se till att det inte får fäste i idrottsrörelsen.

– Att tillskottet är årligen visar på det förtroende som regeringen har för vår förmåga att arbeta förebyggande mot brottslighet. Det är ett förtroende som RF byggt upp genom att vara tydliga i vårt arbete i alla led. Denna förstärkning ger oss möjlighet att vara ännu mer uthålliga i frågan, avslutar Anna Iwarsson.